Skip to content
Home Page » News Feed » Letargija udara bez kočnica – EP “Psovka”

Letargija udara bez kočnica – EP “Psovka”

    Stubičke Toplice. Grad odakle dolazi Letargija, trio koji prži, skače i urla, mjesto koje sada ima više razloga biti poznato osim mirisa termalnih voda. Ako mislite da punk više ne postoji, Letargija vam pljuska istinu u lice s “Psovkom,” svojim prvim EP-om. Četiri pjesme u samo nekoliko minuta, ali svaka sekunda je nabijena energijom koja se prolijeva iz zvučnika kao proliveno pivo na nekom derutnom podrumskom koncertu.

    Ova sirova EP eksplozija s četiri pjesme dolazi bez filtera, bez isprike. Od prvog riffa, jasno je da Letargija ne igra na sigurno. Oni ne dodvoravaju nikome. Ovdje nema radijskih hitova, nema strategije za top-liste. Ovdje je samo punk – sirov, iskren i, ako pitate Letargiju, vječno živ, unatoč naslovnoj pjesmi “Punk je Mrtav“.

    Letargija EP Psovka

    PUNK JE MRTAV? PRIČAJTE TO NEKOM DRUGOM

    Naslov otvara EP, a s njim i ratne bubnjeve revolucije. “Punk je Mrtav” grmi iz zvučnika, prkosno, poput nasmiješenog luđaka koji vam pokazuje srednji prst. Jurica Šurbek, majstor zvuka iz Letargijine sviraone, snimio je i masterirao ovu stvar, i to sa žestinom kakvu samo garaža može dati. Ovo je punk koji se ne može pripitomiti. A tko bi to uopće i pokušao?

    DOĐEŠ DO “17 GODINA” I ONDA BOOM – PONOVO SI U PUBERTETU

    17 Godina” je nostalgični kaos, uragan sjećanja na vremena kad nisi imao pojma o svijetu, ali si bio siguran da ti sve pripada. Ponovno snimljena verzija kao bonus na kraju EP-a otkriva još dublje slojeve ove himne mladenačke agresije. Bubnjar Jurica Gospočić, u ovom novom ruhu, svira sve instrumente, a rezultat je prljava, nefiltrirana čaša energije koja te pogađa ravno u želudac. Miks i master frontmana Borne Pavalića, u svom DIY stilu, čine da sve zvuči kao da su te bacili natrag u mračni klub, uz znoj i galamu gomile. Klaudia Curman na pratećim vokalima dodaje točno onaj sloj kaosa koji treba da sve to prođe kroz tvoje uši kao kamion bez kočnica.

    “ONA ŽELI SVE” – MANIFEST PROTIV KONFORMIZMA

    Onda dolazi “Ona Želi Sve“, kao srednji prst konzumerizmu i kulturi selfija. S producentskim genijem Damira Trkulje Šilje, ova stvar dobiva dodatnu snagu, ali i dalje zadržava onaj sirovi edge koji definira Letargiju. Ovo nije pjesma za one koji traže sigurnu zabavu; ovo je stvar za one koji žele iskočiti iz kalupa.

    LETARGIJA SE NE ISPRIČAVA.

    EP “Psovka” nije samo kolekcija pjesama – to je manifest. Manifest protiv letargije, ironije, svega onoga što nas sputava i odvlači u sigurnost. Ovaj trio ne traži odobrenje, ne zanima ih mišljenje masa. Oni prže svoje, guraju granice, i pri tome ne jure za savršenstvom. Dapače, prljavština zvuka je ono što ih izdvaja. Sve pjesme prolaze kroz filter iskrenosti, bez ispeglanih rubova i producentskih trikova. Letargija je ovdje da nas podsjeti zašto smo se uopće zaljubili u punk – zbog bunta, zbog slobode i zbog te brutalne iskrenosti koja udara tamo gdje najviše boli.

    DOBRODOŠLI U LETARGIJIN SVIJET

    Ovo je punk za novu generaciju, ali s duhom stare škole. Produkcija je pod okriljem Peperton labela, poznatog po podršci neovisnim bendovima koji se ne boje riskirati. Letargija je glas koji para rutinu hrvatske scene, odbijajući ići lakšim putem. “Psovka” je tek početak – najavljuje ne samo nadolazeće koncerte diljem Hrvatske, nego i prvi studijski album koji bi trebao razvaliti sve što nam je poznato.

    PS: Ako vas zanima više o Letargiji, bacite oko ovdje: Letargija Campsite

    Comments

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    en_GBEN